Priznanja

2001. godine – Lukman Ludvik, osnivač obrta „Plastična i metalna galanterija – Lukman“, upisan je u Zlatnu knjigu istaknutih hrvatskih obrtnika i samostalnih djelatnika 2001., jer uredno i uspješno posluje već punih četrdeset godina, te zapošljava četiri djelatnika, a razvrstan je u prvih 5% po broju zaposlenih i prvih 1% po tradiciji odnosno dužini poslovanja u odnosu na sve obrtnike i samostalne djelantike u Republici Hrvatskoj.

2009. godine – Svečanom proslavom, u Čakovcu, Obrtnička komora Međimurske županije obilježila je 16 godina svog utemeljenja. Tom su prilikom istaknuti pojedinci koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno za dodijeljena su najviših komorska priznanja. Nagrada za životno djelo – statua “Obrtnik Međimurja”, uručena Ludviku Lukman strojobravaru iz Čakovca, za 48 godina rada u obrtništvu – kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.

2012. godine – Hrvatska obrtnička komora svečanom akademijom održanom, 3. srpnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proslavila je Dan Komore kojim je obilježila dan obnove djelovanja. Akademija je protekla i u znaku 160. obljetnice organiziranog obrtništva u Hrvatskoj, odnosno osnutka prvih trgovačko-obrtničkih komora u Rijeci, Zagrebu i Osijeku 1852. godine. Na svečanosti je najzaslužnijim hrvatskim obrtnicima dodijeljeno najviše priznanje HOK-a, statua “Zlatne ruke” s poveljom za životno djelo, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija te plaketa “Zlatne ruke“. Među devetero dobitnika statue je i Ludvik Lukman iz Čakovca, vlasnik obrta za proizvodnju plastične i metalne galanterije. Lukman je priznanje dobio za dugogodišnji neprekinut rad u obrtu, očuvanje tradicije obiteljskog obrta, osobite zasluge u razvoju obrtništva i unapređenje komorskog sustava. Ludvik Lukman ove godine obilježava i rijedak jubilej – pola stoljeća neprekidnog rada svog obrta, čiju će tradiciju nastaviti i njegova dva sina. Lukman je bio i vrlo aktivan u radu upravnih tijela raznih asocijacija međimurskog obrtništva. Za ova svoja dva vida doprinosa obrtništvu Međimurja 2010. godine dobio je najveću nagradu Obrtničke komore Međimurske županije, statuu “Obrtnik Međimurja”. (Međimurje-županijske novine, 10. srpnja 2012.)

Nagrade i prizanja

Istaknuti hrvatski obrtnik

Obrtnik Međimurja

Zlatne ruke